nedjelja, 3. siječnja 2016.

TIRAMISU SA PAVLAKOM



Tiramisu je italijanski desert koji se originalno radi od termički neobradjenih jaja,  a verujem da to mnogi  od vas ne vole,  kao i ja.  Ovako sam ga ja napravila sa kuvanim žumancima na pari a umesto belanaca sam koristila slatku pavlaku.
Sastojci
količina po potrebi piškota
6 žumanaca
200 gr šećera
250 gr slatke pavlake
500 gr mascarpone sira
Za umakanje piškota

 
količina po potrebi skuvane kafe bez šećera ili nes kafe
malo ruma, ili nekog likera /baileys je dobar/
Za posipanje
kakao

Priprema
1.
Tiramisu možete slagati u čaše,  ili kao tortu ili kao kolač, kako sam ja ovog puta pravila.  U zavisnosti od toga,  potrebno vam je i manje ili veće pakovanje piškota. Takodje to odredjuje i količinu kafe koju ćete skuvati za umakanje piškota.  Može bilo koja kafa koju volite a ako pravite za decu,  može mleko,  a onda izostaviti i rum i liker.
2.

 
Razdvojite žumanca od belanaca.   Belanca iskoristite za neki drugi kolač a u žumanca dodajte šećer, umutite mikserom dok smesa postane svetla i skuvajte na pari,  stalno mešajući da se ne naprave grudvice.
3.
Posebno umutite slatku pavlaku,  pa je dodajte u ohladjena žumanca.  Zatim umešajte i mascarpone.
4.
U skuvanu prohladjenu kafu dodajte po želji malo ruma  ili nekog likera.
Ako slažete tortu ili kolač,  donji red piškota samo malo umočite u kafu  da ne bi potpuno omekšale.  Slažite u neku malo dublju posudu. Preko piškota  stavite polovinu tiramisu kreme,  preko nje novi red piškota  i na vrhu ostatak kreme.
5.
Po vrhu posuti kakaom.   Ostaviti u frižider da se dobro ohladi da bi se lepše seklo.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar