subota, 31. listopada 2015.

NUGAT TORTA



SASTOJCI
• 250g cokolade
• 200g nugat
• 750 ml slatkog vrhnja



biskvit
• 3 bjelanjka
• 3 kasike hladne vode
• 100g secera
• 3 zumanjka
• 75g brasna
• 15g kakao
• 1 kasikica praska za pecivo
• 25g gustina

jos pripremiti
• 100g ljesnjaka

  • 150g toffife bomboni
• 1-2 kasike kakaa



PRIPREMA
Prvo pripremite kremu,najbolje uvecer,jer treba da odstoji par sati!

Za kremu grubo narezite cokoladu za kuhanje i nugat,pa prelijte dobro zagrijanim vrhnjem. Kada se otopi stavite u frizider da se ohladi.

Za biskvit cvrsto ulupajte bjelanjke sa vodom i postepeno dodavajte secer(oko 10 minuta da se secer rastopi).Sada ulupati zumanjke.
Brasno,kakao,gustin i prasak prosijati,pomjesati,pa polako pjenjacom umjesati u jaja.


  Kalup 26cm namastiti,pobrasniti i tijesto uliti i poravnati-peci na 175° 20-25 minuta.Kad se ohladi prerezati na pola.

Ljesnjake poprziti na tavi, bez masnoce.Protrljati krpom,da se skine opna(ne mora skroz) i ohladiti.Nasjeckati i staviti u ohladeno cokoladno vrhnje(ne precvrsto).

Pola biskvita staviti na tanjur za tortu i okolo staviti obruc za torte.Biskvit namazati sa 2/3 kreme gore staviti drugi dio biskvita i premazati sa ostatkom kreme.Tortu ostaviti 3-4 sata u frizideru,posuti kakaom u prahu i ukrasiti sa toffife bombonima.

POSLUZIVANJE
Iako u receptu ne pise,ja cu drugi puta malo nakvasiti biskvit,ali to je samo moj ukus! Svi su mi rekli da je dovoljno kremasta,pa kako volite...Gore sam posula sa neskvikom.
Recept od Ljiljane Nieder!

Izvor: http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar