petak, 30. listopada 2015.

BRZA TORTA SA JABUKAMA I VRHNJEM



Mekana poput oblaka! Topi se u ustima..
Sastojci
    3 kom manjih jabuka
    3 kom. jaja
    100gr mekog maslaca
    150 gr. secera


      150 gr. brasna
    50 gr. gustina
    1/2 vrecice praska za pecivo
    180 ml. svjezeg vrhnja
Priprema
    1.
    Pripremite kalup 23-24 cm.obima,mozete peci i u cetvrtastom kalupu( moj je 28/18 cm.)
    Zagrite pecnicu na 180°C.
    Jabuke ogulite,isjecite na cetvrtine,pa na tanke liste.Prebacite ih u manju zdjelicu i preko njih iscijedite sok od pola limuna da ne tamne.
    Jaja umutite sa secerom,mozete dodati i jedan buorbon van.secer,dok dobro ne zapjene.Dodajite komadice mekanog maslaca i miksajte dok se ne sjedini.


      Brasno pomjesajte sa gustinom i praskom za pecivo i prosite ga preko umucenih jaja.
    Izmjesajte spatulom da ne bude grudvica.
    Umutite svjeze vrhnje u slag.
    Dodajte par kasika umucenog vrhnja u smjesu sa jajima i lagano izmjesajte spatulom mjesajuci od dna prema vrhu..dodajte ostatak umucenog vrhnja i ponovo lagano izmjesajte.
    Pretresite u kalup i u tijesto zabodite listice jabuka jednu do druge.
    Pecite 30-tak minuta.Provjerite cackalicom dali je pecena,ako pode previse tamniti mozete prekriti folijom.
    Toplu pospite secerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar