ponedjeljak, 5. listopada 2015.

BOSANSKE LEPINE NEMOJTE IH ZANEMARITI JER SU NAJBOLJE

Bosanske lepinje by me

BOSANSKE LEPINE NEMOJTE IH ZANEMARITI JER SU NAJBOLJE Znam da ima dosta recepata na temu lepinja, medjutim ne bi trebalo zanemariti ovaj recept koji ce oduseviti i jako zahtijevnog degustatora :)


Sastojci
    Tijesto
    1 kg bijelog brasna
    2 vrecice kvasca
    1 zlica secera
    2 zlice soli
    150 ml mlake vode
    500 ml mlakog mlijeka
Priprema

    1.
    Kvasac, secver i jednu zlicu brasna staviti u mlaku vodu malo promijesati i ostaviti da se dize.
    2.
    Brasno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
    3.
    Tijesto ostavimo da se dize oko sat vremena.
    4.
    Prebacimo na radnu povrsinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u gladke i okrogle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.
    5.
    Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo na pekac u koji samo stavili pek papir.
    6.

    Sa tupin dijelom noza napravimo kvadrate po lepinjama, premazemo mlakom vodom te pokrijemo vlaznom krpom i jos jednom suhom preko.
    7.
    Ovako pokrivene lepinje trebaju da stoje barem pola sata.
    8.



    Pecnicu zagrijemo na 250 stepeni i pecemo lepinje na drugoj od vrha mrezi (znaci bolje je ako su lepinje blize gornjem grijacu, ljepse se napusu i peku)
    Pecene lepinje pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
    Desetka u lepinji

Posluživanje

Ja sam pekla po dvije lepinje zajedno u jednom pekacu.
Lepinje su jako brzo gotove, oko desetak minuta im je poterbno za pecenje.

Nema komentara:

Objavi komentar