nedjelja, 27. rujna 2015.

Zagrebacka pita





Ova pita se oduvjek radila u nasoj obitelji za razne prigode . Inace je izuzetan kolac , predivne kombinacije prhkih korica , slasticarske kreme i sauma .Za sve one koji vole puno kreme ovo je kolac u kojem ce uzivati svim osjetilima , jer nije samo ukusan nego je lijep i za oko .



Sastojci
Korice
400 g brasna
2 zlice kakaa
90 g maslaca
1,1/2 zlicice masti
2 jaja
1,1/2 vrecica praska za pecivo
140 g secera
1/4 zlicice soli
Nadjev
1 l mlijeka
8 zumanjaka
10 zlica gustina
2 vanilije
250 g maslaca
200 g secera u prahu
Saum
8 bjelanjaka
400 g secera
2 vanilije
prstohvat soli

Priprema
1.
Najprije napravi nadjev tako sto ces uskuhati 2/3  mlijeka . U manjoj zdjeli izmijesaj ostatak mlijeka , zumanjke , gustin i vaniliju pazeci da ne ostane grudica . Mjesavini polako dodaji vrelo mlijeko stalno mijesajuci , pa na kraju sve ispi pnovo u istu posudu za kuhanje i kuhaj uz mijesanje dok se nadjev ne zgusne . Prekrij plasticnom folijom i pusti da se potpuno ohladi .

2.
U medjuvremenu umijesi tijesto . Brasno , kakao , prasak za pecivo , secer i sol prosij skupa . U sredini napravi udubjenje , pa dodaj maslac , mast , jaja i vaniliju , pa umijesi prhko tijesto kao za pite .

3.
Tijesto podijeli na dva dijela i na papiru za pecenje razvuci tanku koricu velicine lima na kojem ces peci . Razvucene korice peci na obrnutoj strani pleha 8-10 min u ugrijanoj pecnici na 180 stupnjeva . Pecene korice prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi .

4.
Maslac sobne temperature pjenasto umuti sa secerom u prahu . Smjesi polako dodaju hladnu kremu . Nadjev treba biti gladak i pjenast .
5.
U pleh na kojem su se pekle korice polozi jednu koricu , pa rasporedi i poravnaj cijeli nadjev . Nadjev prekrij drugom koricom , pa sve stavi u hladnjak dok napravis saum .

6.
U posudu stavi vode toliko da zauzme 1/3 posude . U staklenu ili metalnu zdjelu koja odgovara zdjeli sa vodom  stavi bjelanjke i umuti u laganu pjenicu . Polako uz stalno mijesanje dodaji secer sa vanilijom i mijesaj dok se cijeli secer lijepo ne umuti .
7.
Zdjelu sa umucenim bjelanjcima i secerom stavi na posudu sa vrelom vodom i nastavi stalno mutiti mikserom dok bjelanjci ne postanu sjajni i svilenkasti na povrsini i dok se secer ne otopi u bjelanjcima . To ce uzeti oko 7-8 min .

8.
Gotovi saum odmah premazi i poravnaj preko druge korice . Sve vrati u hladnjak i pusti da se dobro rashladi i da korice omeksaju , najbolje preko noci inace ga nebi bilo moguce rezati . Rashladjeni kolac rezi na kocke i serviraj uz salicu kave ili caja 

Nema komentara:

Objavi komentar