nedjelja, 27. rujna 2015.

TAJNA MOG GRAHA OVAKO GA JA SPREMAM I SVIMA SE SVIĐA

 

Sastojci
    750 g velikog belog pasulja, grcki Boban (pogledaj dole)
    1 sirova zelena ili crvena paprika
    2 dl maslinovog ulja
    6 cenja belog luka
    600-650 g crnog luka


      1 manja konzerva (240g) paradajz pelata
    8 kesica caja od nane Podravka
    6-8 kasicica aleve paprike
    6-7 kasicica vegete (po ukusu)

Priprema
    1.
    Ako se setite isperite pasulj i potopite ga u hladnu vodu vece uoci kuvanja.
    2.
    Ako pak ne, uradite to ujutru.
    3.
    Ako pak ne ni to, onda cete ga jednostavno kuvati malko duze.
    4.
    Isperite pasulj, nalijte ga vodom i pustite da provri, kad provri, nek se kuva oko 5 min., a onda prospite tu vodu i nalite pasulj novom, toplom vodom. Nemojte soliti vodu.
    5.


      Ako imate i ako je sezona, ubacite 1 svezu papriku ociscenju od semena i peteljke. Kad je pasulj gotov ona ce biti skroz raskuvana, pa je izbacite.
    6.
    Kuvajte pasulj dok zrna ne budu mekana…povremeno vadite i probajte, trebace negde oko 2 sata. Nemojte dozvoliti da ispari sva tecnost, a ako ispari povremeno dolivajte, jer ce nam i tecnost biti potrebna.
    7.
    U posebnoj serpi stavite da se dinsta beli i crni luk sa 2 dl maslinovog ulja.
    8.
    Kad je luk gotov dodajte mu usitnjen paradajz pelat, prodinstajte jos malo a zatim iskljucite vatru.
    9.
    Isecite kesice caja od nane i caj sipajte u serpu sa lukom. Dodajte alevu papriku i vegetu.
    10.
    Od kuvanog pasulja odlijte svu tecnost, ali je sacuvajte.
    11.
    Sada u serpu sa pasuljem prespite sadrzaj serpe sa lukom i dodajte 6 dl od tecnosti u kojoj se pasulj kuvao.
    12.
    Dobro promesajte, i prespite u blago nauljenu vatrostalnu posudu.
    13.
    Pecite oko 35 min. na 200 stepeni.
    14.
    Prijatno!

Posluživanje

Prebranac se dobro slaze sa zimskim salatama kao sto su ajvar, barene paprike, kupus ribanac, kiseli krastavcici, a takodje i salatom od slatkog kupusa…odlicno ide uz domaci razani hleb, ili hleb sa dodatkom heljdinog brasna, ali dobro ide i uz obican beli hleb.
Odlican je i kad je hladan.
Mozda ce vam se kolicina od 750 g uciniti prevelika, ali mi ga obicno pravimo za 2 dana (izmdju pravimo pauzu), a odlican je i kad je iz zamrzivaca. Uostalom mozete praviti i manju kolicinu.
Sto se tice caja od nane, verovatno ce vam se 8 kesica uciniti puno, meni nikad nije previse, a vi mozete poceti sa manje kesica, pa ako vam se dopadne sledeci put dodajte vise.
Prebranac se obicno pravi od pasulja tetovca, ali odkad sam ga probala sa ovim pasuljem, nikad se vise ne bi vracala na tetovac. Nemam nista protiv tetovca, ali kod nas prodavci imaju obicaj da mesaju pasulje razlicite starosti, a to obicno znaci da su neka zrna skuvana pre od ostalih…i onda da bi se sva zrna skuvala neka moram da prekuvam i da se raspadnu. Prekuvana zrna onda upijaju mnogo vise ulja i to je glavni razlog zbog koga mi se prebranac sa tetovcem manje dopada.
Sto se tice sorte pasulja, verujem da ime grcki Boban, ne znaci puno…gledajuci slike po netu meni ovaj pasulj najvise lici na Large White Kidney Beans, a evo i slike pa pogledajte. Glavna karakteristika ovog pasulja je sto se ne raspada kad je skuvan, vec ostaje ceo.
http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar