srijeda, 30. rujna 2015.

NUGAT TORTA! NEMAMO ŠTA REĆI SAMO DA OVO ŠTO PRIJE TREBATE NAPRAVITI



Dugo smo čekale priliku da napravimo ovu tortu…

SASTOJC
Kore (x2 jer su potrebne dve)
7 belanaca
7 kašika šećera
1 žumance
7 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo

Fil I
12 žumanaca
2 jajeta
6 kašika šećera
150 g bele čokolade

 
250 g margarina
200 g mlevenih pečenih lešnika
2 kašike šećera u prahu

Fil II
300 g šlaga u prahu
po potrebi gazirana mineralna voda
Glazura
250 g mlečne čokolade
2 dl kisele pavlake

 
I još
800 g višanja iz tegle ili smrznutih

PRIPREMA
KORE
1.
Uključiti rernu na 180C. 2 pleha (25×35 cm, mada može i veći) obložiti papirom za pečenje.
2.
Umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera u čvrst sneg. Na kraju dodati žumance pa umutiti najmanjom brzinom. Kašikom, lagano dodati i sjediniti i orahe, brašno i prašak za pecivo. Izručiti u pleh, ravnomerno rasporediti i peći 15-20 min tj. dok fino ne porumeni.
3.
Peći dve ovakve kore. (Mi to radimo u istom plehu. Čim prvu izvadimo prebacimo ju na kuhinjsku krpu, a postavimo novi papir za pečenje).

Fil I:
1.
Umutiti žumanca i cela jaja sa šećerom pa kuvati na pari. Čim se zagreje dodati belu čokoladu izlomljenu na komadiće i sve zajedno mešati 15ak minuta.
2.
Ostaviti masu sa žumancima da se ohladi.
3.
Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4.
Sjediniti krem od žumanaca, margarin i lešnike.

Fil II:
1.
Umutiti čvrst šlag uz postepeno dodavanje kisele vode. (Može i sa običnom, ali nama je ovako nekako lepši).
Glazura:
1.
Istopiti mlečnu čokoladu na pari.
2.
Čim se istopi skloniti i dodavati kašiku po kašiku kisele pavlake uz intenzivno mešanje.
3.
Glazure se dobije dosta i njome se premaže torta sa svih strana i to obilno. Ne brinite ako je na početku hladna da se neće stegnuti. Hoće, ali nekako meko i kremasto… :)

Slaganje:
Kora – fil I – višnje – fil II – kora – fil I – višnje – fil II – glazura

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar