ponedjeljak, 28. rujna 2015.

neodoljive kiflice



brze,jednostavne,bez kvasanja,oblikovane se odmah peku,tijesto se radi sa sirom,pa nije ih potrebno dodatno puniti..moja kćer ih naziva studentske kiflice,nije potrebno objašnjavati zašto?:)) ako volite i niste nikad radili na ovaj zaista praktičan i ekonomičan način...preporučujem cure da probate:))

Sastojci  
sastojci
za tijesto
250 g. pšeničnog glatkog brašna Podravka (za izradu tijesta)
3 male žličice praška za pecivo
125 g. svježeg sira dukat ili po vašoj želji
50 ml. mlijeka/može i obično i kiselo
50 ml. suncokretova ulja
1 žličica soli ili po ukusu/probajte tijesto
1 bjelance/lagano i pjenasto umućeno
za premazivanje
1 žumance
2-3 žlice mlijeka
za posipanje
sol,sjemenke po želji


Priprema
1.
PRIPREMA tijesta od sira
 
za tijesto je najprije potrebno "na suho"dobro izmiješati brašno,prašak za pecivo i soli po ukusu.
zatim dodajte bjelance,prethodno lagano,pjenasto umućeno,mlijeko,ulje i svježi sir,rukama umijesiti glatko i mekano tijesto pogodno za oblikovanje.
2.
na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto izradite pa ga razvijte u krug debljine 1 cm.tijesto izrezati na osmine.

3.
svaki komad tijesta pažljivo zarolajte ,pri tom oblikujući kiflicu.poredajte ih u pleh,obložen papirom za pečenje ,treba biti dovoljno prostora između kiflica jer će dodatno narasti prilikom pečenja.

4.
za premazivanje pjenasto umutite žumance i mlijeko,pa svaku kiflicu premažite pomoću kuhinjske četkice.posuti svaku po želji s krupnom solju,sezamom,kimom,makom ili nekim vama omiljenim sjemenkama.

5.
u prethodno zagrijanoj pećnici kiflice pecite 30 minuta na 190-200C.kada su kiflice pečene isključite pećnicu,ali,kiflice ostavite da se hlade zajedno s pećnicom,jer će na taj način fino omekšati.

Posluživanje
kao što sam napomenula,ne moraju se puniti,ali ako ipak želite za neke posebne prigode,odlične su u kombinaciji sa šunkom,jer je sir već u tijestu,pa nema potrebe dodavati ga još i u punjenje...ovo je manja mjera,za jedan pleh od pećnice,vi možete raditi duplu mjeru,ako vam je ova mala.
Dobar tek! uz šalicu toplog napitka!

Nema komentara:

Objavi komentar