nedjelja, 27. rujna 2015.

MOKRA ČOKOLADNA TORTA





Veoma čokoladno čokoladna torta, koja bi se, osim krhkog sloja na vrhu, mogla nazvati i čokoladnim kremom prefinjenog ukusa.

SASTOJCI
200g čokolade za kuvanje (oko 50% kakao djelova)
200g putera sobne temperature
190g šećera
5 jaja
1 kašika brašna
kašičica ekstrakta vanile (proizvoljno)


 

PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 190°C (bez ventilatora) i pripremite kalup za tortu sa pomjerljivim obodom prečnika 22-24cm. Premažite lagano puterom i obložite dno papirom za pečenje. Smjesa za tortu je prilično tečna, pa da biste se osigurali da neće iscuriti, najbolje je da kalup spolja obložite al folijom.

Pripremite sve sastojke unaprijed da budu na dohvat ruke. Izmjerite, prospite jaja u šolju i već pripremite kašiku brašna koju ćete dodati smjesi na kraju, najbolje kroz neko sito ili cjediljku.


 

Na pari istopite čokoladu i puter. Dodajte šećer i miješajte dok se ne počne topiti. Sklonite sa vatre i ostavite da se na kratko prohladi, svega 1-2 minuta. Zatim uz stalno miješanje ručnom mutilicom dodavajte jedno po jedno jaje, tako da se svako pojedinačno dobro sjedini sa smjesom. Na kraju ubacite prosijano brašno i kašičicu ekstrakta vanile, izmiješajte i sipajte u kalup.

Pecite oko pola sata. Torta će ostati skoro tečna osim površine koja će dobiti finu svijetlu boju.
Nakon 10-ak minuta, pažljivo sklonite obod tepsije i ostavite tortu da se u potpunosti ohladi. Okrenite tortu naopačke uz pomoć većeg tanjira, sklonite papir, a zatim istim pokretom prenesite tortu na tanjir za služenje.

Čuvanje i služenje
Torta je najbolja kad je poslužena na sobnoj temperaturi, ali predlažem da najprije ostavite u frižideru na par sati ili preko noći. Izvucite je obavezno pola sata prije služenja da bi se opustila i bila kremasta i baš čokoladna! :)
Služite je samostalno ili uz kašiku umućene i jedva zaslađene slatke pavlake/vrhnja ili čak sladoleda. Uživajte!

Napomene
Jedna dodatna ideja: ukoliko želite ovu torticu da napravite u verziji bez glutena, potrebno je samo brašno zamijeniti mljevenim orašastim plodovima - lješnicima (najbolje pečenim), orasima ili bademima. Umjesto jedne kašike brašna, stavite oko tri pune orašastih plodova, ali ih prethodno dobro protresite viljuškom zbog rastresitosti. Torta će i dalje biti veoma kremasta, a čak i nekako prefinjenijeg ukusa.

Izvor: natanjiru.com

Nema komentara:

Objavi komentar