srijeda, 30. rujna 2015.

Krompiruša

Krompiruša

Neko kaže krompiruša, neko krompirača, neko pita od krompira. Kako god, svi znamo da rijetko šta ostane u tepsiji.
Sastojci:
Tijesto:
500 gr brašna
malo soli
2-3 kašike ulja
voda

Fil:
1000 gr krompira
malo bibera
malo soli
jedna glavica crvenog luka

Poljev:
ulje
jedna kašika masla
vrhnje za kuhanje ili kajmak

Način pripreme:
U brašno staviti so i ulje pa vodom zakuhati dvije jufke za pitu. Staviti ih malo da odstoje. Nakon dvadesetak minuta jufku razviti, namazati je uljem, razvući, na dvije strane dužinom jufke staviti isjeckan krompir, isjeckan crveni luk u koji ste dodali so i biber. Jufku zarolati sa jedne i druge strane, razdvojiti ih nožem i složiti u tepsiju u krug. Isto ponoviti i sa drugom jufkom. Kad ste složili pitu pomastiti je i peći. Pečenu pitu zaliti sa 100ml tople vode u kojoj ste otopili jednu kašiku masla i malo soli i još malo vratiti u rernu. Izvaditi je iz rerne i zaliti vrhnjem za kuhanje ili kajmakom.

Nema komentara:

Objavi komentar