ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

KISELO LJETNO / JESENJE POVRCE



salata za zimu

SASTOJCI
3 tikvice
6 paprika u vise boja ( zuta, zelena, crvena )
6 velikih mrkvi
1 karfiol
10 manjih glavica ljubicastog luka
5 cm hrena
1 dl soli


 

PRELIV ZA POVRCE
1,5 l bijelog vinskog octa 5%
7 dl secera
3 zlice sjemena gorusice


 

PRIPREMA
Povrce oprati, ocistiti i sjeci na velicinu zalogaja. U vecoj zdjeli povrce posuti sa 1 dl soli, dobro promjesati i ostaviti na hladnom mjestu da stoji preko noci.

Povrce izvaditi i ocjediti od vode koju je pustilo preko noci.

Blansirati u vreloj vodi par min. Paprikama i tikvici je dovoljno samo de se zarone u vodu i da se odmah izvade. Zato bi bilo najbolje da dok ih sjecete stavljate u drugu zdjelu i posolite odvojeno od drugog povrca kojem je potrebno malo duze vrijeme za blansiranje. Ja sam pomjesala sve zajedno i na kraju odvojila papriku i tikvice. Povrce vaditi supljom zlicom iz vode i redati u vrele staklenke koje ste zagrijali na 100*C u rerni.

Sastojke za preliv povrca pomjesajte u jednoj serpi i stavite na vatru da zakuha. Preliti preko povrca i odmah zatvoriti staklenke. U receptu pise da se drze u hladnjaku.

Kako je kod mene bila malo veca kolicina povrca, staklenke sam pasterilizirala u serpi na cije dno sam stavila kuhinjsku krpu, ulila vodu i kuhala 2 - 3 min. kad je voda prokljucala. Ostavila staklenke u vreloj vodi da se ohlade do sutra i spremila ih u spajz sa ostalom zimnicom.

Posluživanje
Povrce je super zadrzalo svoju boju i hrskavost. Za moj ukus je malcice kiselija. Dok sam bila mladja jela sam vise kiselije nego sada. Tada bi mi ova salata bila isuvise blaga. Salatu cu praviti sigurno opet, samo cu jedan mali dio octa zamjeniti sa vodom.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar