nedjelja, 30. kolovoza 2015.

JEDNOSTAVNI DŽEM OD MARELICA



SASTOJCI
• 5 kg očišćenih marelica
• 2,5 kg šećera
• 1-2 limuna – sok
• 3 vanilin šećera

 


PRIPREMA
Marelice prepoloviti i očistiti od koštica. Izvagati 5 kg i posuti šećerom. Ostaviti stajati pokriveno na hladnom preko noći.

 


Poželjno je koristiti široku, dublju posudu kako džem ne bi prskao okolo, te da ima debelo dno, kako marelice ne bi zagorjele.

Kuhati džem na umjerenoj vatri oko 1,5-2 sata uz
povremeno miješanje. Tijekom kuhanja skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati limunov sok.

Vrući džem preliti u sterilizirane staklenke (oprane staklenke grijati na 100 ̊ C oko15 minuta) i zatvoriti. Džem čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar