četvrtak, 27. kolovoza 2015.

DOMAĆI KEČAP! TAKO DOBAR



Odličan kečap, gust i aromatičan.
SASTOJCI
6 kg paradajza (poželjno je da bude jabučar)
1 kg mesnatih, crvenih paprika
6 glavica crnog luka (srednje veličine)
5 češnjeva belog luka
2 veze peršuna
100 gr šećera

 

3 supene kašike soli
1 kesica cimeta
nekoliko zrnaca mlevenog karanfilića
1 dl sirćeta

PRIPREMA
1.
Priprema:
Paradajz dobro operite isecite na četvrtine, paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova, crni luk isecite na četvrtine, očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno obarite u većoj šerpi desetak minuta.


 
2.
Dobro ocedite od vode i na pasirki ispasirajte sve sastojke. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više ‘’mesa’’ povrća. Ja sam posle pasiranja sve zajedno samlela u blenderu tako da dobijem žitku kašu bez ikakvih grumuljica.
3.
Ovu kašu sipati u veliku šerpu, dodati šećer, so, cimet i karanfilić i kuvati na umereno jakoj vatri. Na početku je potrebno stajati uz šporet jer će se stvarati pena, ali posle desetak minuta možete slobodno ostaviti paradajz da se kuva i samo s’vremena na vreme promešati. Kuvati bez poklopca oko sat vremena, paradajz treba da se ukuva na pola količine koju ste imali pre početka kuvanja.
4.
Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje jer će početi da prska.
5.
Ovo je recept za osnovnu varijantu kečapa. Kuvani kečap sipajte još dok je vreo u vruće staklene flaše, flaše uvijte u ćebe i ostavite tako da se ohladi do sutra. Sutradan stavite poklopce i odložite flaše na tamno mesto. Kašu možete  podeliti na nekoliko delova, pa u jedan dodati pasiranu ljutu papričicu kako biste dobili ljuti kečap, ili dodati neku od začinskih biljaka kao što su origano ili bosiljak, samo što je u tom slučaju potrebno da  začine dodate u toku kuvanja a ne na kraju kuvanja. Ja sam na kraju dodala malo konzervansa jer nisam sigurna da ovo može dugo da opstane bez konzervansa. Od ove količine povrća dobila sam  oko 2, 5 l kečapa.

Nema komentara:

Objavi komentar