utorak, 28. srpnja 2015.

VEĆ ODAVNO ŽELIM DA NAPRAVIM TIKVICE NA OVAJ NAČIN I EVO USPJELA SAM ZAISTA SU FANTASTIČNE: KREMASTE TIKVICE



Sastojci

    500 gr tikvica
    malo soli
    50-60 gr griza

      2 češnja belog luka
    1/4 vezice peršuna
    oko 400 ml mleka
    malo putera ili ulja

 
Priprema
    1.
    Tikvice oprati, oljuštiti (ako su mlade ne mora) i naseći ih na tanke kolutove.
    2.
    Posoliti ih, pa svaki kolut jednom stranom umočiti u griz i ređati u uljem podmazan vatrostalni sud. Između redova posipati sitno iseckanim peršunom i belim lukom, malo peršuna ostaviti za odozgo.
    3.
    Poslednji red završiti tikvicama, posuti sa preostalim peršunom, naliti mlekom da tikvice ogreznu. Odozgo pobacati komadiće putera, ili sipati malo ulja.

      4.

      Peći u rerni zagrejanoj na 220° oko 30 minuta, odnosno, dok ne porumeni.

Posluživanje
Ove tikvice mogu da budu prilog, a meni su često samostalno jelo uz salatu i naravno - vino!
Griz treba u toku pečenja da potpuno upije mleko, pa da sve na kraju bude fino i kremasto.. :)
Izvor: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar