utorak, 28. srpnja 2015.

TORTA S KOKOSOM I ČOKOLADOM



Odličan spoj kokosa i čokolade :)

SASTOJCI
Biskvit:
• 8 kom bjelanaca + malo soli
• 120 g šećera
• 80 g oštrog brašna
• 50 g kokosovog brašna
• 2 čajne kašičice praška za pecivo
• 1 kaš. sirćeta/octa
• 100 ml ulja



Za natopiti biskvit:
• malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera

Fil sa kokosom:
• 8 kom žumanaca
• 140 g gustina
• 150 - 200 g šećera
• 100 g kokosovog brašna
• cca 0.9 - 1 l mlijeka
• 120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga



Fil sa čokoladom:
• 130 g čokolade za kuhanje
• 150 g mliječne čokolade
• 5 dl tečnog šlaga (šlag 5+ Dolčela - biljni)
• 1 naribana korica limuna
• 150 g milerama (masnijeg)


  PRIPREMA
Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Biskvit (Sastojke možete podijeliti na 2 i peći 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=24-26 cm, kome smo  dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Oko obruča po mogućnosti staviti mokar peškir i tako peći, korice budu ravnomjerno i fino pečene. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.

Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u mlak (više hladan nego vreo:)) fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.

200 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti  sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i mileram te lagano ručno promješati do željene čvrstoće.

Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili pek papir i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.

Posluživanje
-Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ili čokoladnom glazurom.
-Za druge proizvođače biljnog tečnog šlaga ne znam da li bi tekstura čokoladnog fila bila ovako kremasta a opet dovoljno stabilna.
Prijatno!

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar