srijeda, 29. srpnja 2015.

Slana zvijezda





Brzo se napravi, a još brže se pojede :)


Sastojci
TIJESTO
2 dcl mlijeka
2 jaja
8 dkg otopljenog maslaca
1,5 kašikica soli
1 kašikica šećera
40-45 dkg brašna
1 kesica kvasca (10gr)
NADJEV
100 gr salame
100 gr suvog mesa (pršut...)
100 gr tvrdog sira
kečap
origano
za premazivanje
1 žumanjak
malo mlijeka

Priprema
Svi sastojci su navedeni redoslijedom dodavanja.
Umijesiti tijesto i ostaviti ga da nadođe.
Dok čekate da tijesto nadođe pripremiti nadjev.
1.
Sve sastojke za nadje isjeckati na sitne kockice. S jediniti ih u jednu zdjelu. Po želji se može dodati i neki od sastojaka koji nije naveden.
2.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte u okrugli oblik. Prvu koru premažite kečapom, pospite origanom i stavite trećinu nadjeva. Pokriti drugom korom i ponoviti filovanje. Postupak ponoviti i sa preostalim dijelovima tijesta. Zadnja kora se ne maže!
3.
Na sredinu kruga staviti šolju ili čašu. Zatim nož posuti brašnom i isjeći na 4 jednaka dijela (od šolje ka krajevima). Svaki dobijeni dio rasjeći po sredini. Tako treba da se dobije 8 jednakih dijelova. Sada opet svaki dio prepoloviti ali tako da se odmakne malo od šolje i onda reže. Tako razrezane parove uvrnite 2 puta da se dobije kao spirala, krajeve spojite. Ponovite i sa preostalim parovima.
4.
Dobijenu zvijezdu premazati sa žumanjkom umućenim sa malo mlijeka. Pospite origanom i ostavite da malo odstoji dok se rerna ne zagrije.

5.
Peći na 180 C oko 35 - 40 min.
Posluživanje
Pečenu zvijezdu izvaditi iz tepsije na tanjir za serviranje i uživanje može da počne.

www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar