srijeda, 29. srpnja 2015.

Piña Colada Kocke





Sve je počelo sa Bojaninim Killing me softly, i otkrićem predivnog domaćeg kokosovog mlijeka i domaćeg likera Piña Colada - od VL , a "logičan" slijed su bile i ove kocke ....ovo je manje više Bojanina torta pretvorena u kolač, ovdje su samo mjere prilagođene plehu dimenzija 38x20 cm.


Sastojci
KORA:
2 kom jaja
120 gr šećera
50 gr maslaca
50 gr čokolade za kuhanje
30 ml mlijeka
30 ml kipuće vode
100 gr brašna
30 gr tamnog kakaa
1 kašičica praska za pecivo + malo sode
Za preliti biskvit: 150-200 ml mlijeka+1 vanilin šećer+malo ruma
Žele od anansa:
1 konzerva ananasa-manje sladak (kod mene je bilo 8 kolutova, oko 800 gr), još bolje je koristiti svjež, zreo ananas
4 kasike šećera
60 gr gustina
40 gr maslaca
Fil od kokosa:
600 ml kokosovog mlijeka
150 ml likera Pina Colada (ako nemate, može sve kokosovo mlijeko)
3 pudinga (120 gr) sa okusom slatkog vrhnja
7 kašika šećera
2 kom rum šećera
125 gr maslaca
100 ml umućenog slatkog vrhnja
200 ml umućenog slatkog vrhnja za kraj

Priprema
1.
Fil od kokosa:
Pomješati kokosovo mlijeko i liker, odvojiti 1 dl, a ostatak staviti na šporet i zagrijavati. Puding prosijati, dodati rum šećer i šećer umutiti fino da nema grudvica u 1dl mlijeka i likera, zatim dodati u ostatak tečnosti na šporetu i zakuhati gustu kremu uz stalno mješanje. Skloniti sa šporeta, površinu kreme prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
2.
Biskvit (Wow-1/2 mjere):
Prvo mutiti žumanca i šećer nekoliko minuta, dodati istopljeni maslac i čokoladu, mlijeko i kipuću vodu. Brašeno, pzp., sodu i kakao prosijati i lagano umješati u prvu smjesu. Posebno umutiti bjelance sa malo soli u čvrst snijeg i pažljivo kašikom umješati (ne miksati!). Izliti smjesu u pleh dimenzija 38x20 cm (ili neki sličan, biće jako tanko, ali sasvima fino naraste) i peći nekih 10-ak minuta na 180 stepeni.
3.
Topao biskvit natopiti sa mješavinom mlijeka, vanilije i malo ruma.
4.
Žele od ananasa:
Kolutove ananasa iz kompota (8 kom) ili još bolje svjež ananas ubaciti u multipraktik ili blender i miksati nekoliko minuta da se dobije fini pire, prebaciti ga u posudu sa mjerama, treba biti 600 ml pirea, ako fali dodati sok iz kompota ili vodu. Malo odvojiti da se umješa gustin i šećer koji se zakuha u ostatku zagrijanog pirea na šporetu, uz stalno mješanje skuhati fini gusti žele i u vruće dodati maslac. Topao žele premazati preko natopljene kore i ostaviti da se stegne.
5.
Fil od kokosa (nastavak):
Posebno umutiti maslac i uz stalno miksanje dodavati ohlađenu kremu i miksati neko vrijeme da se sve fino sjedini. Posebno umutiti i slatko vrhnje i dodati lagano kašikom u kremu. Premazati fil preko želea od ananasa.
6.
Na kraju umutiti i 200 ml slatkog vrhnja i premazati kolač.
Posluživanje
Kolač ostaviti par sati ili najbolje preko noći u frižideru i služiti rashlađen.
Prijatno!

www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar