nedjelja, 26. srpnja 2015.

PENASTA TORTA SA MALINAMA I ČOKOLADOM


I nakon dužeg vremena, ispunjavam dato obećanje! Prevodim i pišem recept za ovu prilično skupu, ali veoma finu tortu!!!

SASTOJCI
Kora
• 200gr čokolade za kuvanje (40% kako mase)
• 85gr putera
• 1 1/2 kašičica arome vanile
• 4 jaja
• prstohvat soli
• 80gr smeđeg šećera (koristila sam beli)



Čokoladni deo
• 375ml slatke pavlake
• 340gr čokolade (sa 40% kako mase ili više ako volite)
• 3 kašike (45ml) vode
• 3 kašike šećera
• 3 žumanca

Fil od malina i bele čokolade
• 1 kašika (15ml) vode
• 1 kašičica želatina u prahu
• 450gr smrznutih malina
• 1 kašika šećera
• 170gr bele čokolade
• 250ml slatke pavlake



PRIPREMA
Kora
Na pari rastopiti puter i čokoladu. Skloniti sa pare i ostaviti da miruje 5 miuta, bez mešanja. Zatim dodati aromu vanile i 4 žumanca i dobro promešati.

Penasto umutiti belanca sa prstohvatom soli. Dodati polovinu šećera i mutiti, a zatim i preostalu količinu šećera.
Trećinu ulupanih belanaca umešajte, lagano, u čokoladni deo, a zatim i ostatak belanaca, mešajući vrlo lagano.

Smesu izliti u okrugli kalup prečnika 24cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 160°C, 15-18min.
Bitno je da se strogo pridržavate minutaže, jer ovde test čačkalicom ne važi. Ukoliko budete duže pekli, stvoriće vam se hrskava korica na površini biksvita, a to ne bi trebalo da se desi.

Nakon pečenja, ja sam biskvit, nožem, pažljivo odvojila od stranica kalupa. Otkopčala obruč i skinula ga. Zatim sam biskvit preklopila tanjirom i brzim pokretima okrenula za 180 stepeni, tako da mi je papir za pečenje sada bio gore. Pažljivo sam skinula papir, a zatim uzela tanjir (na kom sam i planirala filovati tortu), poklopila biskvit i opet brzim pokretima okrenula za 180 stepeni i time ga vratila u prvobitno stanje.
Biskvit je vrlo osetljiv (jer nema ni grama brašna) i nije pogodan za "prenošenje" iz kalupa na tanjir.
Biskvit možete i ostaviti u kalupu, ali onda nemojte stavljati papir za pečenje. Ja sam ovako uradila, jer nisam htela da grebem dno kalupa prilikom sečenja torte.

I nakon, podužeg objašnjenja, ostavite biskvit da se ohladi :)
Nakon što se biskvit ohladio, oko njega sam postavila obruč kalupa prečnika 26cm. Bebi piškotama (Lady Fingers) sam otsekla jedan kraj (poravnala) i brzim pokretima umakala u mleko i slagala oko biskvita, uz unutrašnji deo samog obruča - napravila sam "ogradicu".

Čokoladni deo
Penasto umutiti slatku pavlaku - pazite da je ne premutite, jer će se pretvoriti u puter.
Na pari otopite čokoladu.
U posebnu posudu staviti vodu i šećer i zagrevati do tačke ključanja. Kada proključa, kuvati još par minuta dok se ne dobije sirup.

U drugoj posudi, mikserom, na najslabijoj brzini mutiti žumanca, a zatim, uz neprestano mućenje, u tankom mlazu ulivati vreo sirup - ovim putem se termički obrađuju žumanca, nema bojazni od salmonele. Mutiti dok se žumanca i sirup lepo ne ujednače (ne trebaju skroz da se ohlade), a zatim ih sjediniti sa otopljenom čokoladom.

U čokoladni krem, dodati trećinu ulupane slatke pavlake i pažljivo promešati, a zatim dodati i preostali deo.
Krem odmah izliti na koru, u pripremljeni kalup i staviti u frižider na hlađenje, dok se sprema fil od malina i bele čokolade.

Fil od malina i bele čokolade
Maline odmrznuti, a zatim ih staviti u blender i napraviti pire. Pire od malina protisnite kroz cedku, tako da dobijete što više soka.

U drugu posudu, sipati sok od malina i šećer i zagrevati na laganoj vatri. Ostaviti da ključa oko 5 min, sve dok se količina soka ne redukuje na pola šolje (oko 125ml).
U međuvremenu, rastopiti želatin sa 1 kašikom vode, ostaviti da nabubri, zatim ga na laganoj vatri otopiti - ne sme da proključa i uliti ga u skuvani sok od malina, pa dobro promešati.

U drugoj posudi sitno iseckati belu čokoladu i preliti je sa toplim sokom od malina i ostaviti da miruje oko 3 minuta, a zatim sve dobro promešati dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini sa sokom.

Zatim, penasto umutiti slatku pavlaku, pa trećinu umešati u smesu od malina i bele čokolade. A zatim dodati ostatak i odmah izliti na čokoladni deo.
Tortu ostaviti u frižider najmanje 3 sata (vrlo brzo se stisne, bez brige), a možete i preko noći.
Nakon hlađenja, otkopčati i skinuti obruč, i površinu torte ukrasite po sopstvenoj želji!

SAVJET/NAPOMENA
Za moj ukus, ima puno čokolade, pa je samim tim i nož teže klizio kroz čokoladni deo (što se na slici i vidi), dok je krem od malina i bele čokolade savršen. Po mom mišljenju, i 200gr čokolade bi bilo sasvim dovoljno. Procenite sami ;)

Bebi piškote su bile za oko 1cm više od obruča, taman da oba krema kompletno stanu!

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar