četvrtak, 30. srpnja 2015.

LJEŠNJAK JULIŠKA



Nisam ja ovdje ništ novo izmislila, ovo je Juli pita koju imam godinama u svojoj tekici , ali umjesto oraha koristim lješnjake, pa nek se nađe i moj recept među svim ostalima :)

SASTOJCI
• 5 kom žumanjak
• 130 g šećer
• 100 g čokolade u prahu
• 100 g mljevenih prženih lješnjaka
• 1/2 praška za pecivo
• 5 kom bjelanjak - za snijeg


 

Krema
• 3 dcl mlijeko
• 3 žlice oštrog brašna
• 1 žlica gusnel-a ( ili gustina)
• 1 vanili-šećer
• 100 g šećera u prahu
• 180 g maslaca ili margarina

i još
• 1 pakovanje lisnatog tijesta


 

PRIPREMA
1. Prvo skuhamo kremu, savimo kuhati 2 dcl mlijeka, a u ostatku izmutimo brašno,gusnel ( gustin), vanili šećer i kad provrije mlijeko ulijemo smjesu s brašnom, kuhati na laganoj vatri. Kad je kema kuhana stavimo je hladiti, prekrijemo je folijom da se ne stvori gore korica.
Za to vrijeme dok se krema hladi radimo ostatak kolača:

2. Lisnato tjesto podjeliti na dva djela - ako imate ono u jednom komadu, ako imate ono gdje su dva komada od 250 g onda taj dio s djeljenjem preskočite ;)
Tjesto razvaljajte na veličinu tepsije i 1 komad ispecite na okrenutoj strani tepsije, pa odložite sastrane. Prije pečenja tjesto nabockati vilicom.
Drugi komad razvaljajte isto na veličinu tepsije pa stavite na dno tepsije, na to ćemo naliti biskvit.

3. Za biskvit prvo izmiksamo bjelanjke ( dok su metlice miksera čiste), u drugoj posudi izmiksamo pjenasto žumanjke sa šećerom, dodamo snijeg od bjelanjaka, lagano umješamo lopaticom, i onda dodamo čokoladu u prahu, mljevene prženelješnjake i polovicu praška za pecivo. Sve to lagano promješamo lopaticom.

4. Biskvit ulijemo u tepsiju u koju smo prethodno stavili onaj drugi komad lisnatog tijesta, koje smo malo izbockali vilicom.
Staviti peći u zagrijanu pečnicu na 180 oko 20 minuta. Kolač je pečen kad je čačkalica kojom kontrolirate suha.

5. Kad je biskvit pečen, stavite ga hladiti, a sad je već i krema sigurno hladna pa u nju dodajte pjenasto izmiksan maslac s šećerom u prahu, sve dobro izmiksati da dobijete finu kremicu.
Kad se biskvit ohladi, premažite ga kremom, pokrijte drugim listom pečenog lisnatog tijesta, po želji možete posuti šećerom u prahu i uživajte!
Dobro bi bilo da kolač malo odstoji na hladnom,najbolje preko noći, lakše i ljepše će se rezati.

Posluživanje
Tepsija u kojoj ja radim je veličine 35x24 cm, ako želite da vam kolač bude viši radite ga u manjoj tepsiji.
Možete koristiti i domaće lisnato tijesto, ja sam ovaj put radila s kupovnim.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar