četvrtak, 30. srpnja 2015.

Domaća pogača mekana kao duša



Potrebno:

1 čaša jogurta 1 mleka 1/2 čaša mlake vode 1 jaje 1 žumance,  kockica svežeg kvasca pola kašičice soli pola kašičice šećera 800 gr. mekog brašna 4 kašike ulja susam



Rad:
Rastopite kvasac sa malo vode i kašičicom šećera. U vanglicu sipajte mlako podgrejano mleko i vodu, dodaj te razmućen kvasac, ulje i pola  brašna, so i polako  umutite. Dodaj te još brašna i pazi te  da testo ne bude baš mnogo tvrdo. Istresite na pobrašnjivenu dasku i mesite da testo bude glatko. Vratite u vanglicu pospite odozgo malo brašnom, pokrite najlonskom kesom i salvetom i ostavite 20 min. na toplom da naraste. Kad je teso napunilo vanglicu premesite ga i ostavite još 10 min da raste. Sad će testo brže rasti u vanglici. Istresite testo na dasku koju ste vrlo malo naprašili brašnom. Testo oblikujte u zavisnosti od tepsije dali je okrugla i pravougaona.. Navucite opet kesu na tepsiju i ostavite da  testo naraste u tepsiji jedno 15 min na toplom mestu. Namažite žumancetom i pospite susamom Uključite rernu na 200C Pecite pogaču 40 min. Pečenu pogaču izvadite iz rerne i   pokrite  krpom. .
Savet:
 Kad je testo naraslo drugi put, pokušajte ga umesiti sa što manje dodavanja brašna  da vam kora hleba ne bude i suviše dvrda. Ako želite da vam korica bude baš mekana čim ga i zvadite iz rerne onako vruć premažite ga kockicom margarina. Pogača će biti mekana kao duša. Kako ko voli, ja naprimer volim hrskavu koricu… ko voli nek izvoli..Osećate kako samo miriše....

Izvor: www.kodbakeugostima.com

Nema komentara:

Objavi komentar