nedjelja, 28. lipnja 2015.

Extra hurmašice





Svi koji vole ovaj orijentalni kolač, imaju svoju omiljenu varijantu. Meni je ova, neodoljiva hurmašica No1...

Sastojci
Tijesto :
500gr kravljeg masla ;
2 kašike šećera ;
2 žumanjka ;
100ml bijelog vina ;
sok i kora od pola limuna ;
400gr mekog brašna ;
400gr oštrog brašna.
Za filovanje :
malo mljevenih oraha.
Zaliv :
700gr šećera ;
2 vanilin šećera ;
par kolutova limuna ;
4dcl vode.

Priprema
1.
Pjenasto umutiti kravlje maslo sa šećerom dok ne pobijeli.
Ne prekidajući miješanje, dodati žumanjke.
2.
U umućenu masu dodati bijelo vino, sok i koricu limuna, te meko i oštro brašno.
3.
Tijesto dobro ujednačiti i ostaviti u frižideru da odstoji preko noći.
4.
Sutradan od tijesta praviti loptice, razvući na dlanu, stavit malo mljevenih oraha, pa umotati.
5.
Hurmašice peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
6.
U međuvremenu skuhati zaliv, pa toplim preliti vruće hurmašice.
7.
Prije služenja pustiti da hurmašice upiju zaliv i dobro se ohlade.

www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar